Presentació

Exomars 2016EXOMARS 2016 es una missió de ESA (Europa) i ROSCOSMOS (Rusia). Aquest ambiciós programa de col·laboració té com a objectiu estudiar la composició gasosa de Mart, per tal de resoldre el misteri sobre la presència de metà i la seva relació amb una possible activitat biològica. A més, la missió permetrà que Europa i Rússia realitzin les primeres maniobres d'aterratge i descens al planeta vermell gràcies a la sonda Schiaparelli.

Europa i Rússia realitzaran a l'octubre les seves primeres maniobres d'entrada i aterratge en Marte, altre dels grans reptes de ExoMars 2016 passarà també el proper octubre. El mateix dia 16 la sonda Schiaparelli se separarà de l'instrument TGO, amb l'objectiu d'iniciar una maniobra de descens i aterratge al planeta vermell, una tasca que Europa i Rússia mai han dut a terme. Si tot segueix segons el previst, el 19 d'octubre el rover aconseguiria la superfície de Mart. La sonda, però, tindrà una vida curta atès que noCUENTA amb bateries addicionals ni possibilitat de recarregar-se.

La seva finalitat serà demostrar les capacitats russes i europees de dipositar un equip d'aquest tipus al planeta vermell. Si ho aconsegueix, s'aplanaria el terreny per ExoMars 2018, un robot que compta amb instrumental d'origen espanyol com elespectrómetro RLS desenvolupat pel Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA), la Universitat de Valladolid i l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA). L'exploració espacial europea i russa pretén així obrir una nova etapa en la investigació sobre Mart, amb la finalitat de descobrir traces de vida present o passada sobre el planeta vermell.